Menu Close

Šta je hipnoza ukratko?

Hipnoza je izmenjeno stanje svesti, poput  duboke relaksacije , u tom izmenjenom stanju osetljiviji smo za primanje sugestije.

To je terapeutsko  sredstvo za postizanje brže bolje do vaših ciljeva.

Čovek u hipnotičkom stanju i dalje je svestan svog okruženja čak i u dubljem stanju. Sanjarenje je prirodan hipnotički trans koji nam je poznat pred spavanje…dremanje ili kad se budimo, kad gledamo televizor, čitamo knjigu, igramo igrice itd…

Na primer, gledate jedan  vrlo zanimljiv film a  da niste svesni nekih izmena vašeg okruženja, da vam je  vaš pas pojeo kolač na tanjiru ispred vas!

Kad ste duboko zamišljeni, zabrinuti  o vašem sastanku sa direktorom za posao, da ne znate gde ste spustili ključeve od kola, tada ste bili u hipnotičkom transu i ne sećate se šta ste radili u tom trenutku vremena, niste bili koncentrisani na sadašnje momente, na sadašnje vreme.

Imamo puno takvih situacija tokom celog našeg života.

Hipnotička seansa sa terapeutom, šta se dešava, kako to izgleda?

Kao terapeut, dovodim pacijenta da se opusti na ležaju na kome se nalazi. Zatim, pacijent prati moj glas uz koji se  postepeno opušta sve više i više, uvek svestan svog okruženja, čuje čak i druge zvuke oko sebe, pacient uvek može da otvori oči i izađe iz transa u kome se nalazi. U terapeutskoj hipnozi ili dubokoj relaksaciji pacijent bolje prihvata dobronamerne sugestije koje glasno i jasno čuje tako da um dobrovoljno lakše prihvati terapiju u nameri da pacijent postigne željeni cilj, brže i efikasnije.


Šta je?

Hipnoterapija je najdirektniji alat za promenu uverenja i/ili navika. Od svih terapija bilo koje vrste, hipnoterapija će dovesti do najbržih rezultata.

Hipnoterapija se potpuno razlikuje od tradicionalne terapije. Umesto da mesecima ili godinama provodi vreme sa terapeutom, klijent koji se podvrgne hipnoterapiji će dobiti efikasno, brzo i sigurno sredstvo za promenu negativih navika i ponašanja.

Kako?

Hipnotičko stanje se sastoji od uspavljivanja svesnog stanja da bi se direktno pristupilo nesvesnom. – Hipnoza se ne odnosi na spavanje ili opuštanje, to je modifikovano stanje svesti ili neobično stanje svesti. U laganom transu koji se koristi u hipnoterapiji, pacijent je uvek svestan, čuje i razume sve. Isto važi i za dublji trans. Dok nam se čini da svest više nije tu, nesvesno ili  podsvesno stanje ostaje aktivno, budno;  čuje reči terapeuta i može mu odgovoriti, što nije moguće uraditi tokom sna.

Kome?

Klijent koji pristane na  hipnoterapiju će dobiti efikasno, brzo i sigurno sredstvo za promenu negativih navika i ponašanja. Ukoliko želite brze ili trenutne rezultate, hipnoterapija je najefikasniji način za to.

Još malo!

Da li spavamo pod hipnozom? Hoću li izgubiti svest? NE! Hipnoza nema nikakve veze sa spavanjem, to je stanje opuštanja i zato pacijenti imaju zatvorene oči. Hipnotičko stanje nije stanje nesvesnog stanja, već “modifikovano stanje svesti” u kojem je logika privremeno i delimično suspendovana. Osoba zamišlja i oseća više nego što misli. Kad bi pacijent zaspao, bilo bi nemoguće obaviti psihološki rad na nesvesnom nivou. Hipnotizer omogućava pacijentu da iskusi prošireno polje svesti. To je razlog zašto neki smatraju da nisu hipnotisani na kraju sesije. Međutim, neke pojave mogu ih ubediti na kraju sesije.


Mitovi oko hipnoze

Zablude oko hipnoze.

Hipnozom ne možemo naterati pacijenta da učini nešto što je u suprotnosti sa svojom verom i moralnim načelima, to jeste da ako je nekom nezamislivo da povredi drugu osobu, ne možemo pod hipnozom da pretvorimo nekog u ubicu.

Scenske hipnoze su dogovorena pretvaranja , izigravanje osobe u  nekoj ulozi na sceni pred publikom da osoba imitira neku životinju. To nije hipnoza to je scenska nameštaljka.


Ljudska prirodna hipnoza

Da bi vam bilo jasnije…

Već ste ujutro napustili svoj dom da biste došli na posao, došli tamo i shvatili da ne znate šta se u međuvremenu dogodilo!!!? Vi ste videli, verovatno kome ste govorili, niste u mogućnosti da kažete u trenutku kroz koje mesto ste prošli, kako ste došli. Šta se desilo? Deo vas je bio odvojen od ostalog i preuzeo “posao: oslobodio vas je bezbedno i zdravo da radite što je moguće svesno (!!!), dok je drugi deo vas radio nešto drugo podsvesno, automatski. Na neki način ste bili u hipnotičkom stanju.

Još malo!!!

Čovek je često  pod hipnozom….Kad?

Kad vozi kola i menja brzine, radimo automatski, podsveno, dok vaš um razmišlja šta će se desiti na  sastanku i tremu koju imate u tom momentu… da ste u kolima dok je vaš um otišao na sastanak. I još… kad čitate vrlo zanimljivu knjigu a vama je donet čaj da niste ni primetili ko je ušao i kad, tako isto kad gledate zanimljim film ili usred zanimljive igrice itd… Često smo pod hipnozom a da nismo ni svesni šta se dešava oko nas. To je prirodna ljudska hipnoza.