Menu Close

Hipnoterapija i Pušenje

Hipnoterapija i pušenje.

 

Hipnoterapija je oblik lečenja gde se hipnoza koristi kao deo psihoterapije. Broj sesija zavisi od konsultacije osobe i problem koji treba da se tretira ovde pričamo o pušenju. Hipnotički tretman obično uključuje nekoliko desetina sesija od jedne do četiri sesije mesečno.

Hipnoza je efikasna tehnika u lečenju prestanka pušenja. Pacijent, dugo imobilisan ovom zavisnošću, konačno donosi odluku. Cigaretu  doživljava kao beskorisnom, strano ili kao dželat kojeg je žrtva. Motivacija pušenja mora biti lična. Ako je osoba prisiljena da prestane pušiti od svoje porodice ili profesionalne pratnje, onda naj verovatnije doće do neuspjeha.

Zaustavljanje pušenje hipnozom oslanja se na mehanizam sugestije i koncept otiska. U svakom pušaču postoji deo koji želi i uvek je želeo da se reši duvana jednog dana ,,,da   ali…. Terapeut pojačavaj deo želje da se rešite cigarete, bez obzira koliko mali i *ALI* postepeno nestaje. Tokom sesije hipnoze daju se različite sugestije za prestanak pušenja a Pacijent uzima one koje su za njega najviše mobilizirajuće. Na primer, kombinacija gadljivost duvana i mučnine sa zadovoljstvom disanja i svežim vazduhom. Iskrene želje koje ispoljavamo da se oslobodimo toksičnog proizvoda, da prevaziđemo zavisnost ili da ponovo budemo prisutni telu. Kvalitet odnosa između hipnoterapeuta i pacijenta je odlučujući. Pacijent se oseća sigurno, bezbedno i u poverenju. Pacient razmenjuje sa terapeutom svoje strahove vezano za pušenje cigarete. Sve ove aspekte treba razmotriti tokom sesije kako bi se na najbolji način zadovoljili zahtjevi. Tehnika za zaustavljanje pušenja putem hipnoze radi na subjektima koji su veoma snažno zavisni sa nikotinom. Hipnoterapija smiruje simptome nedostatka duvanskih komponenti i zaraznih gestova, rituala i ponašanja, npr, cigareta ide uz kafu a zabluda je *mnogosam nervozan treba mi cigareta de se smirim ili imal sam toliko problema da nisam mogla da izdržim… IZGOVORI..pušim zato što imam problema?? Pa – prekinite pušenje cigarete i problemi odlaze! Nije baš tako! Razlika je kad nismo pod nikotinom, um i razum bolje rade tako da rešenje bolje dođe.

Pacijent mora promenuti okolinu dali to bilo kući ili na poslu, treba izbaciti cigarete i upaljače, oprati pepeljare pa ovežiti svoj dom željnim mirisom , pobrinuti se da svet u kojem se krećete i živite je nepušački svet. Doneta odluka sa zaustavljanem pušenja je u skadu sa novim načinom života.

VREME JE: Ostavite cigarete danas!

Ne postoji pušač koji ne može da prestane da puši. Postoje samo oni koji to ne žele. Biće teško, ali posle tri meseca postaće lakše. Posle 12 meseci bićete ponovo nepušač!