Menu Close

Trudnoća i hipnoza

Hipnoza

Hipnoza, kod trudnica, može pomoći u prestanku pušenja, poremećajima kao što je nesanica, pripremiti se za opuštanje i kontrolisanje bola tokom porođaja.

Hipnoza je alat i metoda za postizanje željenih rezultata, hipnotizer nije mađioničar nego terapeut koji vodi osobu određenom tehnikom do postizanje željenog cilja. Drugi deo, veoma bitna vaša vera prema tehnici i vaša upornost za ciljem, možemo reći da je posao terapeut- pacijent procenat uspeha 50/50, dajem i dajete da dobijemo.

Terapeutska hipnoza omogućava u modifikovanom stanju svesti, rešavanje problema kao što su zavisnost od duvana, nedostatak samopouzdanja ili nesanica i naravno još mnogo toga. Za trudnice radimo uglavnom na polju porođaja i kontrole bola.

4 glavne sesije po 5 dana svaka organizovane na 4 meseca. Svaki proces terapije zavisi od osobe do osobe, ličnog nivoa stresa, straha, anksioznosti i verovanja. Prva sesija na 5 dana je aklimatizacija sa hipnozom, važno je da dozvolite sebi da naučite da se opustite i relaksirate. Zatim se terapija nastavlja sa samohipnozom narednih 21 dana, buduće mame slušaju snimak sesije kod kuće. Nastavlja se, sa ostale 3 sesije po 5 dana. Tako redom do porođaja. U devetom mesecu sve se ponavlja redom, skup informacija sve 4 sesije.

Koja je svrha hipnoze za trudnicu?

Cilj svakoj trudnici, je da doživi spokojnu trudnoću, u harmoniji sa svojom bebom kako bi se postigao kontrolisani porođaj, kontrola straha i bola. Nekima će i dalje biti potrebna epiduralna terapija, neprihvatljivost bola, ali sve u svemu će roditi onako kako žele (hipnoza ne nameće volju, nego pomaže kontroli sopstvenog života).

Kako hipnoza daje tu mentalnu snagu?

Hipnoza pojačava sigurnost i samopuzdanje buduće majke.
Žene imaju već u sebi tu moć i sposobnost da rađaju, da potraže tu duševnu snagu u sebi, lične, duboke i unutrašnje resurse, taj kapacitet koje žene imaju da rađaju.

Kako to postižemo i šta osećamo?

Hipnoza omogućava da se dodirne podsvest. Samohipnoza za porođaj kao metoda, mentalno stanje u dubokoj relaksaciji, dozvoljava ženama da uđu u hipnozu . Hipnoza je modifikovano stanje svesti, stanje dubokog opuštanja tela i uma. Na mentalnom nivou to je veoma prijatan osećaj, mentalna projekcija, kreativna vizualizacija da odemo „tamo negde“ na sigurno i bezbedno mesto, mesto blagostanja.

Koja je pratnja trudne žene?

Trudnice mogu u 4 mesecu trudnoće da započnu terapiju. Može i ranije naravno. Program sam odvojila da ima 4 glavne sesije. Hipnoterapija-porođaj u 5 dana pa tako 4 meseca. Svaki put buduća mama ima snimak da vežba samohipnozu kod kuće, tako prateći i slušajući hipnotičku terapiju, zvuk mog glasa, mojih reči svakog dana i to 21 dan tako postiže relaksaciju tela i uma, mentalno opuštanje i programiranje podsvesnog uma za budući porođaj. Imamo znači 20 zajedničkih porođajnih hipnoza raspoređeni na 4 meseca i samohipnoza snimak 21 dana za buduće mame.

Hipnoza u 4 faze

  • Mesec 1 – Aklimatizacija na hipnozu, opuštanje, relaksiranje, 5 dana zajedno pa snimak 21 dan samohipnoza. (podsvesti treba minimalno 21 dan da usidri i prihvati jedan cilj, jednu naviku, novu programaciju i upamti je) Tako najbolje funkcioniše. Nivo postizanja hipnoze zavisi od osobe do osobe i nivoa verovanja i uverenja – Hipnoza pravi usidrenje novih informacija.
  • Mesec 2 – Rad na samopoštovanju, samopouzdanju. Isto 5 dana pa 21 dan samohipnoza snimak.
  • Mesec 3 – kontrola bola. 5 dana zajedničke terapije i 21 dan sami za samohipnozu.
  • Mesec 4 –  U toku poslednje sesije radimo na komunikaciji majke sa detetom. I na strahovima: porođaj, carski rez itd…

Pod hipnozom pravimo planove za bolnicu sa bebom, fokusiramo se na bezbedan porođaj, tako da nesvesno buduća majka čuva pozitivne misli, vizije budućnosti i osećanja radosti za doček i susret sa bebom.

Šta se dešava tokom porođaja?

Nesvesno, hipnotičke terapije pod hipnozom su zapamćene. Buduća majka je u stanju da brzo dostigne stanje blagostanja, primeni zapamćenu terapiju i da lako uđe u pripremu za porođaj. U vreme porođaja, telo stvara moćnu silu, neophodnu za porođaj da isprati i pokaže put izlaska bebi. U tim momentima ne želimo da bol nadvlada tako da majka reaktivira, na nesvesnom nivou, mentalne slike upamćene kako bi umirila bol. Žena je u fazi rađanja, dolaska bebe, osećaja olakšanja i zadovoljstva.

Treba znati

Ne postoji opasnost da trudnica upotrebi terapijsku hipnozu. Nema potencijalnih rizika upotrebe hipnoze u trudnoći.
Samo osobe sa nervnim ili psihičkim poremećajima treba da budu oprezne. Savet lekara je obavezan.